همشهری آنلاین- مهدیه تقویراد: یخچالها و حمامهای تاریخی ورامین از جاذبههای گردشگری هستند که برخی از گزند حوادث روزگار مصون ماندهاند. جنگل استوایی ورامین هم یکی از جاذبههای این شهر است که در آن میتوانید انواع و اقسام گلها و گیاهان ومیوههای گرمسیری را که با آب و هوای کشورمان سازگار شدهاند، تماشا کنید.
یخچال علیآباد(حصار کوچک)
نشانی: ۱۷کیلومتری ورامین، روستای علی آباد
چطور برویم: در بزرگراه تهران - ورامین به سمت ورامین بروید. ۱۷کیلومتری ورامین سمت راست جاده بعد از روستای قاسمآباد به روستای علیآباد میرسید.
امکانات: فروشگاه، مسجد، محل بازی کودکان، محل استراحت
معرفی: یخچال علیآباد در ابتدای ورودی روستای حصار کوچک در جنوب جاده آسفالته و در جنوبشرقی شهرستان ورامین واقع شده است.
همسایگی آبانبار و یخچال
ورودی یخچال در جهت شمال قرار دارد و دارای طاق هلالی است. در جهت غربی و شرقی یخچال نیز دریچههای کوچکی هست که براساس گفتهها از طریق آنها یخهای جمعآوری شده را به درون یخچال میریختهاند. یک آبانبار مربوط به دوران قاجاریه هم در کنار یخچال علیآباد قرار دارد. مساحت این آبانبار ۱۲۰مترمربع و سقف هلالی شکل آن ۵متر بلندی دارد. یک ردیف پله از اتاق کنار تا کف آبانبار ادامه دارد.
یخچال طارند(تاجیک)
نشانی: پیشوا، روستای طارندپایین
چطور برویم: از ورامین به سمت پیشوا رفته، سپس با استفاده از تابلوهای راهنما مسیر را به طرف جنوب و به سمت روستای طارند ادامه دهید.
امکانات: فروشگاه، مسجد، محل بازی کودکان، محل استراحت
معرفی: یخچال طارند از سه قسمت مخزن، سقف و در تشکیل شده است و بلندترین قسمت گنبد آن ۹متر از زمین فاصله دارد.
دشمن گرمای دشت ورامین
این یخچال با آجر، ساروج و خشتخام ساخته شده و شکل مخروطی آن از استحکام کافی برای ذخیره یخ و مقابله با گرما برخوردار است. یخچال در قسمت پایه بسیار ضخیم و بهمنظور رفع گرمای سرسخت دشت ورامین ساخته شده است. این یخچال دو دهانه باریک برای ورود و برداشت یخ دارد. در شبهای زمستان یخچالدارها با اره و داس و دیلم یخ را بریده و قطعه قطعه کرده و داخل یخچال منتقل میکردند. در تابستان هم در یخچال را میپوشاندند.
حمام خزینه خاوه
نشانی: ورامین، جوادآباد، روستای خاوه
چطور برویم: از جنوب ورامین به جوادآباد بروید. بعد از طی ۱۰کیلومتر در سمت شرق به روستای خاوه میرسید.
امکانات: فروشگاه، مسجد، محل بازی کودکان، محل استراحت
معرفی: این حمام از ساروج و آجر و در سال ۱۲۸۵و در زمان مظفرالدین شاه قاجار ساخته شده است.
یادگار دوران قجری
حمام خاوه تا سال ۱۳۳۰استفاده میشد و سال ۱۳۸۵در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. بنای حمام ۲.۵متر از سطح زمین فاصله دارد و در ورودی آن رو به شمال است. سربینه، رختکن، آبانبار، پاشور، خلوتخانه، حوضچه، تون(گرمکردن آب)، خزانه و گرمخانه از قسمتهای مختلف این حمام قدیمی هستند. این حمام حالا به یکی از جاذبههای گردشگری خاوه تبدیل شده است.
حمام ایجدانک
نشانی: ورامین، بخش جوادآباد، روستای ایجدانک
چطور برویم: از شهر ورامین وارد جاده چرمشهر شوید. بعد از ۸کیلومتر به روستای ایجدانک میرسید.
امکانات: فروشگاه، مسجد، محل بازی کودکان، محل استراحت
معرفی: حمام روستا در سال ۱۳۰۳و در زمان ناصرالدین شاه ساخته شده و حالا چند سالی میشود که به مکان گردشگری تبدیل شده است.
دیوارهای ساروجی
حمام ۳متر از سطح زمین پایینتر است و از قسمتهای مختلفی همچون رختکن، خزینه، حوض پاشور، کوره، آبانبار و... تشکیل شده است. آبانبار آب مورد نیاز حمام و آبشرب اهالی روستا را در گذشته تامین میکرده است. دیوارها و سقفهای حمام بهمرور زمان تخریب شدهاند اما به همت سازمان میراث فرهنگی قرار شده تا دوباره این حمام تاریخی بازسازی و مرمت شود. از نوع معماری دیوارها و سقف حمام مشخص است که آجر و ساروج مواداولیه ساخت آن را تشکیل دادهاند.
نظر شما